Te gandesti sa te lansezi in constructii, dar iti lipseste motivarea? Iata cateva idei ce au dat pe spate o lumea intreaga

05.06.2017

Cu bani, daruire si pricepere poti muta chiar si muntii din loc. Nu-i asa? Cand vorbim de constructii incredibile, realizate de oameni contemporani sau nu cu noi, precum Tour Eiffel, tunelul de sub Canalul Manecii sau chiar Casa Poporului din Romania, ele par uneori imposibil de realizat, dar sunt cat se poate de reale. Cand ceva pare imposibil de realizat, omul va incerca sa faca totul posibil spre realizare.

La o simpla cautare pe Google, am gasit 10 dintre cele mai scumpe si fascinante proiecte din istoria umanitatii de astazi.

In functie de costurile care au implicat aceste constructii minunate ale lumii, intr-o ordine descrescatoare, lucrurile stau cam asa:

· Pe locul 10 se afla Tunelul de pe Canalul Manecii, de 22,4 miliarde de dolari.

Cunoscut sub denumirea de Chunnel, el se intinde pe 31,4 de mile intre coasta sudica a Angliei si cea de nord a Frantei, sub Canalul Manecii. Are trei tuneluri, doua pentru trafic de marfa si pasageri si unul pentru siguranta. 15 companii franceze si britanice au finantat proiectul. Excavarea a inceput in 1988 iar tunelul a fost dat in functionare in anul 1994. Zece muncitori au murit tragic in timpul constructiei.

· Pe locul noua, cu 23, 1 miliarde de dolari se afla Big Dig

Cel mai scump proiect de autostrada din SUA, proiectul Big Dig a implicat relocarea unor autostrazi importante din Boston si a costat aproximativ 23 de miliarde de dolari. Planificarea s-a facut in 1982, lucrarile de constructie s-au realizat intre 1991 si 2006 si a fost dat in folosinta la finele anului 2007. Acest proiect a depasit cu mult costurile estimate initial, a implicat intarzieri, defectiuni de proiectare, arestari criminale si chiar o moarte tragica. Un proiect demn de pelicula.

8. Programul spatial Apollo, 25, 4 miliarde de dolari

Una dintre cele mai mari realizari tehnologice ale umanitatii, programul spatial Apollo, ce include aterizarea de pe luna din 1969, de catre modulul lunar Apollo 1, a ajuns la 25,4 miliarde de dolari. Dupa mult studiu, cheltuieli si eforturi uriase, aceasta a devenit realitate in 20 iulie 1969, cand astronautul Apollo 11, Neil Armstrong a parasit modulul lunar si a pus piciorul pe Luna.

7. Aeroportul pe apa Kensai, cu 29 miliarde de dolari

Construit in 1960 si situat in Osaka, al doilea oras ca marime din Japonia, aeroportul international a fost ridicat in apa, pe o insula construita de om si a rezistat pana acum mareelor, taifunelor si cutremurelor, cum era prevazut de la inceput.

6. California High Speed Rail, 33 de miliarde de dolari

Trenul feroviar de mare viteza, este unul dintre proiectele fostului presedinte al SUA, Barack Obama de a conecta principalele orase din SUA cu acest tren. Lucrarile din California au inceput in 2015 si urmeaza sa fie terminate in 2029 si a depasit deja bugetul, ajungand la 99 de miliarde de dolari. Traseul trenului de mare viteza se va intinde intre San Francisco si Los Angeles si este dotat cu sine care permit deplasare cu 220 mph.

5. Dubailand, cu 70 de miliarde de dolari

Unul dintre cele mai scumpe si ambitioase proiecte din lume, Dubailand a inceput in 2003 iar in 2008 constructia sa a fost oprita, din cauza crizei si s-a reluat abia in 2013. Proiectul de agrement Dubailand va avea ca tematica folclor arab, un parc cu tematica Disney, un teatru IMAX si se va deschide in jurul anului 2020.

4. Orasul economic al Regelui Abdullah, 95 de miliarde de dolari

Numit dupa regele Abdullah, orasul va fi ceva mai mare decat Washinton DC si va gazdui doua milioane de locuitori. Situat la o ora distanta de Mecca, orasul, care va fi finalizat in 2020, va fi noua atractie turistica in Arabia Saudita. Va oferi vile si hoteluri de lux, universitati de prestigiu si un aeroport.

3. Campurile Kashagan, 116 miliarde de dolari

Cea mai mare descoperire de petrol din ultimii 40 de ani a condus la campurile Kashagan, situate in Marea Caspica. Productia a inceput in 2013. O parte din proiect include construirea de insule, create de om, intr-o mare inghetata pentru perioade lungi de timp. Operatiunea, extrem de dificila, urmeaza sa inceapa in acest an si va produce 90.000 de barili de petrol pe zi.

2. Statia Spatiala Internationala, 150 de miliarde de dolari

ISS, unul dintre cele mai scumpe proiecte din istorie, orbiteaza in jurul Pamantului si permite oamenilor de stiinta sa efectueze experimente in astronomie, biologie si fizica. A fost realizat in 1994 pe Pamant si asamblat in spatiu cu ajutorul a 14 tari. Dupa 26 de ani de activitate, ISS va fi prabusit in ocean, in anul 2020.

1.Sistemul de autostrazi interstatale, 459 de miliarde de dolari

Locul unu si cel mai costisitor proiect al omenirii de azi, il ocupa Sistemul Interstatal de Autostrazi din America. Conecteaza peste 47.000 de mile si a durat aproape 35 de ani. Scopul proiectului a fost crearea de noi rute si transformarea celor vechi pentru a servi drept "interstat". Lucrarile au inceput in 1955 iar acum faciliteaza calatoriile pentru cetateni, militari si a creat posibilitatea unei rute mai accesibile in caz de razboi.

Unele par SF-uri, insa majoritatea proiectelor exista si sunt realizate de oameni ca noi. Cu putina ambitie si inspiratie totul este realizabil.